Network Menu

Mottagare 2020

SWEA-stipendium går till forskning i skandinavisk litteratur

Marie Lindskov Hansen; Foto: Privat

Marie Lindskov Hansen; Foto: Privat

Marie Lindskov Hansen har utsetts till SWEA Internationals Litteraturstipendiat 2020. Hon tilldelas 10 000 USD för sin nyskapande forskning inom autofiktion i skandinavisk litteratur. Ämnet har blivit mycket populärt de senaste 30 åren och avser de flytande gränserna mellan fiktion och verklighet i självbiografiska texter.

Marie har valt att bygga sin forskning på självbiografiska texter av August Strindberg, Maja Lundgren, Karl Ove Knausgård och Björn Rasmussen.

– För sex år sedan skrev jag mitt specialarbete om Knausgård. Frågorna jag ställde då fick jag svar på. Fast mot slutet av mitt arbete hade jag samlat på mig en väldig massa nya frågor som behövde svar, skrattar Marie. Valet att fortsätta doktorera inom ämnet blev därmed självklart.

Lindskov Hansen är en ung begåvad litteraturforskare. Hon får idel lovord från professorer och kollegor som menar att hon är en utomordentligt kompetent forskare med mycket stor förtrogenhet med svensk litteratur, såväl samtida som äldre. Lill-Ann Körber, idag professor och tidigare SWEA-stipendiat berättar att: Marie är utan tvekan en av de mest briljanta yngre internationella forskare i skandinavisk litteratur.

Den avhandling på Humboldt-Universität Berlin som Lindskov Hansen snart är klar med är en mycket spännande tidsresa genom litteraturen.

– Jag är stolt och glad över att SWEAs stipendium hjälper Marie att uppfylla sin dröm om att nå ut till en bredare internationell publik, säger Suzanne Langeland Southard, SWEA Internationals ordförande. Jag ser mycket fram emot att läsa hennes avhandling när den är översatt och publicerad.

Juryns motivering

I sin analys av de ovannämnda författarnas texter frågar Lindskov Hansen hur de använder språk och berättande för att kombinera fakta och fiktion i sina självbiografiska verk. Genom att dra linjer från Strindberg till dagens skribenter, kan hon studera utvecklingen av modern självbiografisk praktik från det Moderna genombrottet till idag.

Marie Lindskov Hansens forskning är teoretiskt nyskapande och utmärks av stor metodologisk säkerhet och hennes idérika avhandling om autofiktion i nordisk litteratur kommer få betydelse för vår förståelse av vår samtida litteraturhistoria.